Tuesday, July 10, 2012

Sarapan ape?

Assalamualaikum...
Moga semuanya dalam rahmatNya...
Biasanya kalau saya rasa mata saya biru saya akan prepare breakfast ala orang putih gitu....hahaha  jangan marah aaa...roti, kentang atau telur ..caranya pulak pelbagai lah kan di goreng, di scramble, di bakar...lagipun saya ada allergic makan nasi lemak waktu pagi..rasa ngantuk dan letih jerr..

Nak tayang focaccia sandwich saya...kan hari tu ada mention nak buat kan..ni 2nd time buat focaccia bread uli tangan je hasilnya not bad...isi sandwich..chicken meatloaf+mayonaise+lada hitam+lada sulah+minyak bijan(bahan rahsia ni...) - gaul semua bahan..boleh juga guna tuna atau telur rebus..


Focaccia sandwich
Ni pulak, my favourite celebrity chef Rachel Allen! Buah tangan masa ikut hubby gi KL cuti sekolah lepas...best sangat okay resipi pun simple to follow dah baca cover to cover dan dah tanda mana yang must try...excited sangat daripada resipi masakan hingga lah nak buat homemade jem and preservatives semua ada...good investment!! 


Resipi pertama saya cuba, srambled eggs dengan tomato dan daun  ketumbar

Butter (lebih kurang 2 sudu makan)
1 biji tomato - potong dadu
4 biji telur
3 sudu makan susu (saya guna UHT)
Garam (saya tak letak sebab guna salted butter)
serbuk lada hitam
1 sudu makan daun ketumbar

Panaskan butter masukkan tomato biar masak sedikit, masukkan pula telur yang dah dipukul dengan susu dan bahan2 lain masak jangan sampai garing..dah siap..letak atas roti dan bakar kejap, saya tambah cheese sebelum dibakar ..tak semestinya untuk breakfast aje..anytime pun boleh!

Komen anak saya...sedaplah ma esok buat lagi..bagus kan get them to eat the tomatoes..

Okay next time kita cuba resipi yang mencabar sikit hikhik..

Alhamdulillah!

No comments:

Post a Comment