Selamat Tahun baru 2013 pada semua...harap2 belum terlambat!
Hujung tahun dan awal tahun yang agak hectic bagi saya.. maklumlah menguruskan anak2 dan kebetulan kedua2 orang tua saya pun tak berapa sihat..berulang ke kampung..hospital...pusat dialisis walaupun penat tapi dengan izin Allah...walau sedikit khidmat saya kepada mereka...
KEsibukan suami juga membatas waktu untuk kami bercuti..hanya sempat ke KL (tu pun ikut suami outstation) dan ke Gambang dan Kuantan. Tapi tak pa yang...nanti boleh cover dengan percutian yang jauh sikitt...janji tetap janji tau ^o^
9in Red velvet cake+cream cheese Thank u mummy & daddy Hanzalah |
9in red velvet cake +cream cheese Thank u Cikgu Suhaila |
8in red velvet cake+cream cheese untuk Syahmin..thanks Dr Za |
Cinnamon Roll Sticky Bun+cream cheese untuk minum petang..lembut sangatt |
Onion, mushroom,capsicum+ tomato foccacia bread siapa teringin boleh lah place order! |
Foccacia bread makan dengan Swedish Meatball gravy yang sangat yummy |
One of our dinner..Roasted Chicken +rosemary+lemon +my special nushroom gravy+mashed potatoes |
Foccaccia dengan bawang besar dan rosemary
(resipi Chef Wan)
2 1/2 sudu teh yis kering
1/2 cawan susu UHT, dipanaskan 40C
1 1/2 sudu besar minyak zaitun
1 cawan air, pada suhu bilik
500g tepung serbaguna (saya guna separuh tepung roti)
2 sudu teh garam
1. Larutkan yis dgn susu sehingga berbuih, tambah minyak zaitun dan air-ketepikan
2. Campurkan tepung dan garam. Buat lubang ditengah dan masukkan No.1.
3. Adun dan uli selama 10 minit. Tutup doh dan biarkan dalam mangkuk bergris selama
2 jam atau naik 1 kali ganda.
4. Tumbuk doh dan bahagi dua. Bulatkan dan leperkan sedikit.
Hias Atas
1/2 cawan walnut panggang & cincang(saya tak letak)
2 biji bawang besar, hiris dan goreng dgn minyak zaitun (atau minyak masak)
10 biji buah zaitun (klu ada)
1 sudu teh rosemary segar (yang kering pun bolehh)
(saya tambah capsicum, cendawan dan tomato, tumis bersama bawang tadi)
Campur semua bahan hias atas dan tabur atas doh. Biar doh naik selam sejam lagi sebelum dibakar
pada 200C selama setengah jam.
Foccaccia ni sedap makan panas dan it keeps well in the fridge. Bila nak makan dipanaskan
sekejap. Sangat sesuai buat sandwich! Selamat mencuba!
Moga kita dapat memberi lebih banyak lagi sepanjang tahun ni!
Segala puji bagiNya!
No comments:
Post a Comment