Moga semua dalam rahmat dan kasih sayangNya!
Luluh hati bila melihat orang-orang yang kita sayang dalam kesakitan sehingga terlantar ... yang dulunya lincah dan aktif ke sana ke mari.. Pada masa yang sama menginsafi betapa lah sesungguhnya tiada daya upaya melainkan dengan izinNya! Sebenarnya Aidilfitri lalu ibu mertua dan ibu saya sendiri tidak sihat dan dimasukkan ke hospital, ibu mertua menjelang Aidilfitri manakala ibu saya seminggu selepas itu. Jadi, Aidilfitri kali ini datang dan pergi dengan agak sayu bagi saya sekeluarga..
Kerana itulah blog ini agak kesepian dan saya sendiri baru sahaja sihat dari serangan selsema yang adush.. sangat menyeksakan (padahal sangat sedikit berbanding kesakitan ibu saya). Moga kedua2 ibu saya bertambah sihat...doakan sama ya!
Macamana pun aktiviti mem'baking' masih diteruskan hanya untuk yang saya telah commit saja..
Atas: 7 in Rainbow cake + cream cheese layers+buttercream+edible image Bawah: 12 in Devilfood Choc cake + choc ganache terima kasih Rafiah! |
12 in Rainbow cake +cream cheese layers+buttercream+fondant figurine Thanks Ila dan Azie |
12in red velvet cake+creamcheese layers + frosting+fondant figurine PORORO theme (I didn't know what pororo is until I made this) Thanks Farah |
Gadis ayu mana pulak ni...heheeee |
Alia's Cream Caramel |
12in Red Velvet Cake + 50pcs red velvet cupcake Terima kasih byk pada tn hj Aziz sekeluarga |
Nak share resipi Cream Caramel yang kat atas tu..sangat yummy and must try!
Sumber : Chef Kamarul
5 biji telur (A)
500ml susu (saya guna UHT)
100ml Double Cream (saya guna UHT whipping cream)
1 cwn gula
1 sudu teh vanilla
1 cwn gula (jadikan gula hangus- saya kurangkan kepada 3/4 cwn)
Satukan kesemua bahan kecuali gula hangus, pukul sedikit dengan whisker kemudian tapis.
Masukkan gula hangus dalam loyang bulat berukuran 8 inci, tuangkan bahan yang ditapis ke dalam loyang berisi gula hangus. Bakar secara water bath dalam oven selama 40 minit - 170C.
Selamat mencuba!
Ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara..
Sihat sebelum sakit!
No comments:
Post a Comment